top of page

טיפול הוליסטי לצלקות, בגוף ונפש

חוויות שאנחנו עוברות בחיינו משאירות עלינו חותם,צלקת, שיכול לבוא לידי ביטוי באופן פיזי ולפעמים גם יבוא לידי ביטוי באופן רגשי. בטיפול ההוליסטי הרואה את האדם כשלם, אנחנו מבינות שהצלקת ניראת לעין בגוף הפיזי אך לעיתים הפציעה והצלקת היא גם נפשית ובאה לידי ביטוי באופן רגשי. למעשה בכל סיפור וחוויה, יש את שני הרבדים האלה כאשר התייחסות אליה, בצורה הוליסטית, תיתן את המענה השלם לריפוי.

צלקות וטיפול במגע

כשאדם נפגע, בתאונה, ניתוח או נפילה, נגרם נזק לעור ולרקמות הגוף. הגוף חותר לתקן ולאחות את הנזק שנגרם. מערכות הגוף השונות נרתמות לעבודת השיקום כאשר מטרתם, להחזיר את הרקמות  לתפקוד מלא.  

הנזק הנגרם לגוף לא תמיד ייראה לעין. שכן מקרים של תאונה  או נפילה יכולים להוביל לבהלה מאוד גדולה ולנזק לרקמות פנימיות בגוף. מה שנקרא, מכה יבשה שבה לעיתים אין צורך בחבישה. אך בפנים, הרקמות שספגו את המכה כאובות, ואף חבולות או קרועות. 

כאשר כאב נמשך זמן רב באותו האיזור ולא מקבל טיפול נכון, הוא מוגדר ככרוני. הכאב נמשך זמן רב. הוא יכול להתעמעם, אך הוא תמיד יהיה ברקע ועשוי להגביל את התנועה. 

"כשמתייחסים לצלקת בטיפול במגע, בעיסוי, מעסים את איזור הצלקת וכך מרככים את האזור ומשחררים את מה שמיותר."

באופן טבעי, כשרקמות הגוף מחלימות מפגיעה בהן, נוצרת צלקת . תהליך זה קורה בכל פגיעה ברקמה. קל יותר להבין זאת אם מסתכלים על העור ורואים את הצלקת. גם לאחר שתהליך הריפוי של הגוף הושלם, המקום שנפגע, כבר לא יחזור להיות אותו הדבר כמו לפני הפגיעה. בכל מצב כזה, של צלקת, שמתבטאת בפגיעה ברקמה החיצונית ובשכבות מתחתיה. במרבית המקרים, דם, כבר לא יזרום באיזור זה בצורה תקינה ומיטבית. גם לאחר שהמקום החלים והגוף הדביק את הרקמות. אותו פצע שהגליד לא יחזור להיות ולתפקד בדיוק אותו הדבר. יכול להיות שלא נרגיש כאב במקום, אך צריך לזכור את הרגישות הקיימת בו. 

הריפוי הטבעי של הגוף, מאחה את הפציעה ומדביק חזרה את מה שנפגע. לעיתים, הידבקויות אלו כשיוצרות כיווץ חזק מדי או נוקשה מדי, שעשויה ליצור כאב. כשמתייחסים לצלקת בטיפול במגע, בעיסוי, מעסים את איזור הצלקת וכך מרככים את האזור ומשחררים את מה שמיותר.
כשלא מתייחסים לצלקת ולא מטפלים בה כראוי ההידבקויות עשויות להיצמד לאיברים פנימיים ולגרום לפתולוגיות אחרות. 

במקרה של פגיעה פנימית נפשית או פגיעה ברקמות פנימיות בגוף, הצלקת לא נראית לעין אך האפקט שלה יכול לבוא לידי ביטוי בכאב, בביטויי פחד או חרדה בהמשך החיים. 

צלקות והטיפול בהן בהיבט הנפשי

צלקות הן תוצאה של תהליך איחוי של פציעה כלשהי. כמו בגוף כך בנפש, הצלקת קיימת אך היא פנימית ומעידה על כאב הטראומה וגם לה יש השפעה על התפקוד. 

"צלקות בנפש נובעות, לרוב, מפצע שקוף"

בהיבט הנפשי מדברים על הסיפור והרגש מאחורי הצלקת הפיזית הנשארת כסימן לחוויה או לחלופין צלקת רגשית שלא בהכרח משאירה סימן פיזי, אשר נותרה מסיפור קשה או חוויה שלא עובדה עד תום. צלקות אלו אינן נראות לעין ולכן לסביבה קשה להתייחס אליהן אך הן בהחלט קיימות, מעידות ומשפיעות בחיי היום יום.

צלקות בנפש נובעות, לרוב, מפצע שקוף. קרי, כאב ממשבר או טראומה בעקבות אירוע, הנרשם בנפש, משפיע ופוגע בתפקוד בחיי היום יום.  לעיתים הוא שקוף. קרי, לא מודע ולעיתים הוא מודע אך לא עבר עיבוד. מבחינה נפשית, המצאות של צלקת שלא עברה עיבוד או של פצע שקוף שלא "טופל", יבואו לידי ביטוי במחשבות שליליות, רגשות כמו עצב, כעס, חוסר רצון לעשות דברים, הימנעויות, חרדות ושינוי במצב הרוח

עומס יכול ליצור בנו פצע שקוף. זה תלוי בסוג העומס שאת חווה ופרשנות שלך לאותו העומס. כל אחת תגיב אחרת לעומס אך אם יש בך תחושה של "פגימות" ושאת לא בסדר, תחושה של חוסר ערך או אשמה זה ייצור סטרס גדול שיגרום לקושי רגשי, נפשי ואף יכול להגיע לפגיעה פיזית. 


המושג פצע שקוף מעיד על היחס שלנו ושל החברה לחוויה. לעיתים, כאשר אנו חוות משבר אנחנו לא נותנות לו מקום או ביטוי. לרוב, אנחנו לא עוצרות ונותנות מקום למחשבות, רגשות ותחושות שהוא מעלה בנו. אנחנו רוצות לחזור לשגרה כמה שיותר מהר מתוך אמונה שהכל יהיה טוב.  וכך הופכות את הפצע, הכאב לשקוף. גם האנשים סביבנו, משפחה, חברים מנסים לחזק, לנחם, באמירות שלא מאפשרות, לא נותנות לגיטימציה ומקום לחוויות קשות. "את עוד צעירה ובריאה" או "הכל קרה לטובה",  וכך הפצע הופך לשקוף עוד יותר.

רוצה לדעת אם גם לך יש פצע שקוף בנושא הריון ולידה?
עני על השאלון בלינק הבא  
https://michalfeldman.ravpage.co.il/shakoof

דוגמא, צלקת פיזית ורגשית לאחר ניתוח קיסרי

 בפן הפיזי, בניתוח קיסרי, בו חותכים רבדים מרקמות שריר ורקמות חיבור בבטן, יש חשיבות רבה לתשומת לב, לאיזור הצלקת לאחר הניתוח. יש לשים לב האם הצלקת כואבת? האם נוקשה?  מכיוון שהתהליך הטבעי של הגוף, עשוי להדביק רקמות גוף שמסביב לה. בגדר הידבקויות אלו ובשל קרבת איברים אחרים למיקום הצלקת עולה החשש להידבקות האיברים שמסביב לה. שלפוחית השתן לדוגמא, קרובה מאוד לאיזור הרחם ועלולה להיפגע מהידבקויות אלו. תשומת לב לבעיות בשתן לבדיקה בזמן, עשויה למנוע אי נוחות וכאב ממצב זה.  כדי למנוע את ההידבקויות ולטפל בצלקת בצורה מיטבית, לאחר 3 חודשים מהניתוח, ניתן לעסות את הצלקת. רצוי לקבל הדרכה מגורם מוסמך, כדי לעשות זאת נכון וביעילות.

בעקבות לידה קיסרית, בפן הנפשי, יכולה להיווצר צלקת פנימית שהיא למעשה פצע שקוף שלעיתים לא נתייחס אליו או כלל לא נזהה אותו ולכן הוא לא יקבל את הטיפול המתאים. אם למשל, הניתוח לא היה מתוכנן כמו במצבים של ניתוחי חירום, יש תחושה של איבוד שליטה, איבוד האפשרות לבחור את הדרך ללדת. לעיתים תחושת חוסר האונים והפרשנות האישית למצב שבו נמצאת האישה היא זו תיצור את הפצע השקוף.

למעשה, גם אם הקיסרי היה מתוכנן, יש חשש שייווצר פצע שקוף. בקליניקה רואים זאת במקרים שהלידה או/ו ההחלמה לא הלכו כמצופה ואף בסיפורים של "לידות חטף". בכל המקרים יכול להיווצר פצע רגשי. בשל חוסר לגיטימציה לבטא את הקשיים הפיזיים או הרגשיים שסביב הלידה ולכן נגדיר אותו כשקוף יחד עם זאת, הוא בהחלט מורגש ביום יום אפילו בעת טיפול בתינוק. יש לציין כי מצב כזה שלא מזוהה ולא מטופל, עלול לגרום לחרדות, דכאון, המנעויות וחוסר תפקוד. 

במידה והכתוב כאן מוכר לך מהחוויה האישית שלך מומלץ לשתף חברה או את הסביבה הקרובה אלייך שעימה את חשה ביטחון או דמות טיפולית מוסמכת שתדע להתייחס למצב ברגישות המתאימה. 

איך להעלים צלקת בטיפול הוליסטי?

בחברה כיום יש דרישה לשלמות. צלקת חיצונית נחשבת למשהו לא שלם ולכן הרבה פעמים נשאלת השאלה, איך להעלים צלקת מהגוף?

התשובה תלויה בעיניים המתבוננות. מה זאת אומרת?

כשדבר מה מפריע לנו, אנחנו נראה רק אותו. לא רק, שנראה רק אותו, הוא יהפוך לגדול ויתפס כמכוער בעיננו והשאלה איך להעלים צלקת תהיה בלתי נמנעת. 

אנחנו כמטפלות בראייה ההוליסטית שואלות האם בכלל צריך להעלים את הצלקת? בראייה ההוליסטית, כאשר הפן הנפשי והפיזי יטופלו כראוי ונבין שהצלקת החיצונית שנוצרה היא למעשה, עדות למי שאני ולמה שחוויתי בחיי. אז יכול להיות שהשאלה איך להעלים צלקת כבר לא תישאל. 

בדוגמא של ניתוח קיסרי, אם נבין שמה שנותר הוא סימן חיצוני של החוויה שעברנו. אם נהפוך את החוויה לסימן דרך משמעותי בחיים אז הצלקת תהפוך לסימן מזכרת מהאירוע שעברנו אך לא תנהל את חיינו. יותר מכך, היא עשויה להזכיר לנו את הדברים הטובים ש"יצאו" ממנה. את העוצמות שגילינו על עצמינו בעקבות הלידה וההתאוששות או דברים נוספים טובים שקרו לנו בהקשר לחוויה שעברנו.

לא תמיד הפן הפיזי והרגשי באים לידי ביטוי בכל מקרה אך תמיד שווה לבדוק, את שני הרבדים. בראייה ההוליסטית אנחנו ממליצות להתייחס לשני הרבדים האלה , את הפן הפיזי ואת הפן הנפשי.  

והאם להעלים אותה? שינוי בנקודת המבט בעזרת טיפול הוליסטי- רגשי ו/או טיפול פיזי, תאפשר לשאת את אותה הצלקת בגאווה, יחד עם המסר, שאנחנו שלמות באופן בלתי מושלם

המאמר נכתב בשיתוף מיכל פלדמן- מטפלת רגשית ומלווה נשים בפוסט טראומה
ליצירת קשר 054-422-4366
 

bottom of page