top of page

10 קלישאות, על הרפואה המשלימה בכלל ועיסויים בפרט.   

 במהלך אחד עשר שנות ניסיוני ברפואה המשלימה, שמעתי הרבה מאוד טענות ודעות. כאלה שהיו רווחות בעבר וממשיכות להתגלגל למרות שהן חסרות כל ביסוס. ברור שהן נאמרות מחוסר ידע ולא בכוונה להזיק אך למעשה, ניפוץ המיתוסים האלה עשוי להקל על הרבה מכאובים. רק צריך להכיר ולדעת

במצב הקיים כאשר יש אמונה עיוורת במיתוס הם עושים בדיוק את הפעולה ההפוכה, הם מייצרים ומשרשים פחדים והם גורמים לבלבול והתרחקות מהאמת ובכך פוגעים בדרך של אנשים לטפל ולעזור לעצמם.

אז מה הן הקלישאות והמיתוסים על הרפואה המשלימה?

עשרת הגדולים 

1.המיתוס: טיפול ברפואה המשלימה ועיסויים בפרט חייבים להיעשות על הבטן ועל הגב. כשחושבים על טיפול ברפאה משלימה, ישר נחשוב על התנוחות הנפוצות יותר בבתי הספא שהם שכיבה על הבטן או שכיבה על הגב.

מה נכון? למעשה, בהרבה מקרים הטיפול על הצד או בישיבה יהיו עדיפים: אישה בהריון למשל, לא תוכל לשכב על הבטן בכלל ואף רצוי שלא תשכב זמן ממושך על הגב. לכן, נעדיף לטפל באישה בהריון כאשר תשכב על הצד. דוגמא נוספת היא, במקרה של סחרחורות או לחץ על הגב התחתון, השכיבה על הגב עלולה להגביר את הכאב והסחרחורת וגם במקרים אלו, נעדיף ישיבה או שכיבה, על אחד מצידי הגוף.

כמטפלת ברפואה המשלימה טובת המטופלת תמיד תעמוד לנגד עיני ולכן חשוב להתמקצע במנחים שונים וכך לתת את האופציה לכל מטופל, ולא משנה עם מה הוא מתמודד, להרגיש הכי נוח. בלי לפגוע באיכות הטיפול.

2. המיתוס: אסור לעשות עיסויים לאישה בהריון בעבר דעה זו הייתה הרווחת. באישה בהריון אסור לגעת. כנראה מפחד על אישה בהריון צריך לשמור, צריך לקום עבורה באוטובוס, היא לא יכולה לעשות הכל צריך לגונן ולא לגעת כי צריך לדעת איפה ואיך לגעת , ויש גם חשש גדול לגורל העובר שמא לא יחזיק מעמד.   

מה נכון? היום יודעים שאשה בהריון יכולה לעשות הכל, או לפחות כמעט הכל. היא יכולה לעבוד לעשות ספורט ולהמשיך עם השגרה כרגיל ולא כל דבר ישפיע על העובר. מסייגת ואומרת שחשוב שכל אישה צריכה להבין מהם הגבולות שלה ולהקשיב לגוף ולאיתותיו. היום ידוע שעיסוי לאישה בהריון הוא בגדר המלצה. העיסוי עשוי להרגיע, להפחית בצקות, לסייע בתנועתיות הגוף, לשפר את זרימת הדם, למנוע כאבים הנובעים מהשינויים החלים בגוף ולעזור לגוף להכין את עצמו ללידה הקרבה. בעזרת הרפלקסולוגיה ניתן אף להפחית חרדות מהלידה הקרבה ולעזור אישה ההרה להכין את עצמה מבחינה רגשית ללידה הקרבה.

 

חשוב לומר, שעיסוי בפרט וטיפולים אחרים מהרפואה המשלימה המותאמים לנשים בהריון בכלל, צריכים להתבצע ע"י מטפל/ת המוסמכ/ת לכך בלבד. שכן חשוב לדעת איפה לגעת ואיפה אפשר ללחוץ ואיפה לא. ברפלקסולוגיה למשל יש את השתקפות הרחם ואברי הרבייה ולכן על האיזור הזה לא נלחץ בעת העיסוי.

3. המיתוס: אסור לעשות רפלקסולוגיה לתינוק. התינוק הרך מגיח לעולם והוא כל כך שברירי. נראה שאסור לגעת בו כדי לא להכאיב או להרע או לפגוע באיבריו הרכים או בהתפתחות העתידית שלו.

והאמת: בחודשים הראשונים לאחר לידת התינוק, איבריו ממשיכים להתפתח מחוץ לרחם (כמו הריאות ומערכת העיכול). ההתפתחות וההרגלים החדשים שהתינוק מסגל לעצמו, הזנה דרך הפה, מאלצת את המערכת להתחיל לפעול. לעיתים פעילות זו תכרוך אחריה כאב ואי נוחות. לחיצות באיברים המתאימים תסייע לגוף לעבוד נכון ע"י הזרמת דם לאיזור, ועזרה ביכולת התנועה. רפלקסולוגיה עשויה לעזור לתינוק במצבים של כאבי בטן כתוצאה מגזים שיהוקים, כאבים של רגישות בחניכיים וצמיחת שיניים ועוד.

4. המיתוס לא כדאי לעשות טיפול בעת וסת. בעת וסת (המוכר גם כמחזור החודשי) ובמיוחד בימים הראשונים נשים עלולות לחוש לא בנוח כתוצאה ממגע או מהפחד לדליפה.

מה האמת?  אך למעשה מלבד מחששות אלו, אם הן קיימות, אין שום מניעה להגיע לטיפול. בעיסוי למשל, כתוצאה מהזרמת הדם בגוף ושיפור תנועתיות הרקמות, יכול להיות שמסת הדימום תוגבר אך מדובר בפינוי רקמות שגם כך באופן תקין אמורות לצאת מהגוף מלבד זאת עיסוי יכול לתרום לרגיעת הגוף ולשחרור אנדורפינים שיסייעו לך להרגע. סיבה נוספת, דרך הרפלקסולוגיה ניתן לאזן את הגוף ואת ההורמונים, אם את מתמודדת עם כאב לפני או בזמן הוסת תוכלי להרגיע אותם בעזרת טיפול רפלקסולוגיה.

5. המיתוס אסור לעשות עיסוי כאשר יש פריצת דיסק. פריצת דיסק מתרחשת בעמוד השדרה. כאשר הג'ל הקיים באופן תקין בין החוליות "מתפרץ" החוצה ויוצא מאיזור בין החוליות . במצב הזה יכול להיווצר לחץ על עצבי עמוד השדרה וחיכוך בין החוליות עצמן מה שמוביל לכאב מקומי או כאב המוקרן לחלקי גוף אחרים.הפחד שמאחורי המיתוס הזה היא שתהיה החמרה בכאב או הגעה למצב בלתי הפיך.

האמת : למעשה ברגע שדיסק נפרץ והנוזל המסכך בין החוליות כבר לא נמצא צריך לתמוך התמודדות הגוף. הגוף,בניסיון להגן על עצמו, מקשיח את שרירי הגב כדי ליצור מעין קיבוע. רק שלא תמיד הקיבוע הזה מועיל ולעיתים רק מקשה על התנועה, יוצר כאב שלא היה למרות פריצת הדיסק או מגביר את הכאב הקיים. עיסוי נועד לרכך את השרירים באיזור החוליות ובכך לאפשר את התנועתיות הטבעית של הגוף.

יש לחדד, כי יש מתיחות, שאסור לבצע במקרים של פריצות דיסק. משום שהן עלולות להחמיר את הפגיעה. מטפל, אשר מוסמך לטפל במקרים של פריצות דיסק, ידע אילו פעולות ניתן לעשות בעת הטיפול.

מטפל ברפואה משלימה אשר הוסמך לטפל במקרים של פריצות דיסק יודע איך לבצע את העיסוי בצורה שלא תכאב ולא תכאיב בהמשך, איך לרכך את השרירים ולתמוך באיזור הפגוע בחוליות. תפקיד מטפל ברפואה המשלימה לעבוד יחד עם הרופא הקונבנציונלי ולפי הנחיותיו וכשהכל נעשה בתיאום, טובת המטופל קודמת לכל.

המיתוסים שציינתי עד כה אודות הרפואה המשלימה נבעו בעיקר בשל פחד. אך למעשה הרפואה המשלימה באה לסייע ולהטיב במקומות שבהם לרפואה הקונבנציונלית אין פתרון לטווח הארוך
בואו נמשיך עם המיתוסים הבאים שקיימים ברפואה המשלימה

6. מיתוס: רפלקסולוגיה עושים רק בכפות הרגליים. האסוציאציה הראשונה שלרוב תעלה כשמוזכרת המילה רפלקסולוגיה היא, טיפול בכפות הרגליים שכן, בהן משתקפים כל איברי הגוף.


מה האמת? חלק מההגדרה של רפלקסולוגיה היא טיפול ברגליים ובידיים. יותר מכך, יש מקרים שבהם נעדיף לעבוד ולעסות את מערכות הגוף דרך כפות הידיים בלבד או כעזרה לעבודה על כף הרגל. במערכות הנמצאות בחלק העליון של הגוף כמו מערכת הנשימה למשל, נשלב עבודה על כפות הידיים והרגליים. דוגמא נוספת, כשנרצה לטפל בתינוק וקר מדי בכדי להוריד בגדים טיפול בכפות הידיים יכול לתת מענה במצב זה בעזרת טיפול בכפות הידיים בלבד.

רפלקסולוגיה בכף היד רפואה משלימה

7.מיתוס עיסוי נועד לפינוק בלבד. ביום הולדת ליום נישואין או בכל אירוע מיוחד נחשוב על עיסוי בשביל להתפנק. זו פעילות כייפית, משחררת שמוציאה מהשגרה.

 מה האמת? יותר ויותר מכירים בכך שעיסוי מסייע במקרים של כאבי גוף שונים ואף למניעתם גם אם כרגע אין כאב מורגש וכמו שאני אומרת, הכייף הרוגע וההנאה הם תוצאת לוואי בטיפול. ספורטאים למשל, כדי להמשיך בפעילות תקינה בשגרת הספורט, נעזרים בעיסוי באופן שותף על מנת להגמיש את השרירים וכדי להימנע מקרעים ופצעי ספורט. אני ממליצה לכולם, גם למי שאינו עוסק בספורט באופן קבוע לאמץ את שגרת הטיפולי המגע הקיימים ברפואה המשלימה לשם מניעה. בכדי להימנע מכאב עתידי. בקליניקה אני פוגשת נשים רבות העובדות מול מחשב זמן רב במהלך היום אשר מתמודדות עם כאבים שונים עקב ישיבתם המרובה. אפילו אם אינן עוסקות בספורט, עיסוי באופן שותף עשוי למנוע את הכאב. בנוסף, מטפל ברפואה משלימה בעל ראייה הוליסטית, יכול לתרום ולהנחות אודות צורת ישיבה נכונה ואיך לשמור על הגוף בצורה מיטבית בעת העבודה המשרדית.

8. מיתוס: רצוי להוריד את הסימנים על כף רגלינו. בכף רגלינו ישנם סימנים. פסים חריצים, יבלות סדקים או עור קשה, כל אלו, אם קיימים, מספרים את סיפור חיינו.
הזמנים המודרניים דורשים מראה מסויים וכל החורג ממנו עשוי להתפרש כלא אסטטי ו"מגעיל".

מה האמת: לפי הרפלקסולוגיה מחיקת הסימנים , הורדת עור קשה למשל, היא כמו שתנסי למחוק חלק מהסיפור שלך. ניסיון לא מוצלח, יש לומר מאחר ואותו הסימן לא יעלם, היא יחזור באותו המיקום בדיוק. רוצה להעלים סימן שמטריד אותך בכפות הרגל? גשי לטיפול רפלקסולוגי.

9. מיתוס כמה שיותר חזק יותר טוב. "תלחצי חזק יותר כדי שישתחרר". בטיפולי מגע, שהם חלק בלתי נפרד מהרפואה המשלימה, לעיתים חושבים שאם לוחצים חזק, חזק כזה שכואב ועוצר את הנשימה, זה מה שיעזור לכאב להעלם ולעבור.

מה האמת? לכל מטופל ששוכב על מיטת הטיפולים צריך להתאים את החוזק שהגוף שלו יכול לשאת ומתאים לשריר. יש לשים לב, כי ישנם מקרים שבהם הכאב יעלם מהר יותר, דווקא עם עיסוי עדין יותר (כן, עם כל הרצון "להיכנס בזה"). ויש מצבים של שריר חלש שבו הטונוס השרירי קטן ולא יעזור הפעלת הלחץ על השריר. תלוי באיבר ותלוי במקרה.

10. מיתוס כאב בעיסוי, רצוי או לא. לא פעם מטופלות אומרות לי לפני או אפילו בזמן הטיפול, שאם עיסוי כואב זה טוב יותר , ככה השריר בטוח ישתחרר והכאבים ייעלמו. אך כאשר העוצמה מתגברת היא מתחילה להתפתל או עוצרת את הנשימה מהכאב.

 מה האמת? כאב הוא לאו דווקא שלילי ולעיתים אני אף בעדו. יש מושג של כאב טוב. כזה שנותן את התחושה שהאזור עובד ויחד עם זאת אפשר לנשום בצורה טבעית ורגילה. כאב שאני מעדיפה מחוץ לחדר הטיפולים הוא כאב שעוצר את הנשימה. הוא אינו רצוי לנו מאחר ומונע מהדבר הכי בסיסי להתרחש- הנשימה. הכיווץ הזה הוא אינו תגובה שלה אנו מצפים במקצועות הרפואה המשלימה והמטרה היא להרפות ולשחרר.

מיתוסים וקלישאות מעולם הרפואה המשלימה ועיסויים בפרט שגורים בפיות של המונים כי ככה סבתא אמרה. חשוב להבין שהיום יש ידע ומחקרים שבעבר לא היו.  יכול להיות שסיפורים שעברו מפה לאוזן, היו על בסיס אמיתי אך עם השנים, בלי הבנה מעמיקה או זכירה של חלק מהמשפט גרמה לעיוות המציאות והאמת.

אז יש קלישאות נחמדות מכל מני תחומים, יחד עם זאת היה לי חשוב ללקטט קלישאות מהרפואה המשלימה כדי לשים סוף לפחד שלא מבוסס ובכך למנוע כאב מיותר.

אם יש חשש או אי וודאות תתייעצו תשאלו ותחקרו עם מטפלי הרפואה המשלימה שלמדו ובידיהם התשובות ובכך תחסכו לעצמכם סימני שאלה ותוכלו להטיב על עצמכם ללא פחד. מקווה שאז תגלו שהרפואה המשלימה ועיסויים בפרט הם טעם החיים.

bottom of page