top of page

למה כדאי לשתות מספיק מים?

"חשוב לשתות הרבה מים" זו מנטרה שחוזרת על עצמה שוב ושוב. סביר להניח שאת המשפט הזה שמעת לא פעם בחייך, בסיטואציות שונות בחיים.

במאמר זה אביא את ההתייחסות לשתיית מים מהיבטים שונים ובסופו, אני בטוחה, שהמסקנה, תהיה ברורה. למה כדאי לך לשתות מספיק ואיך לעשות את זה?

כמטפלת ברפואה משלימה, הראיה שלי היא הוליסטית בעולם הטיפול ובכלל בחיים. ראייה הוליסטית היא הסתכלות והתחשבות במכלול הפעולות וההרגלים בחייך, גם הפעולות הקטנות ביותר שנראות לא חשובות. כחלק מההרגלים והפעולות שאני מסתכלת עליהם, היא כמות הנוזלים הנכנסים לגוף. בין אם משקה ממותק, קפה תה או כוס מים. חשוב לשים לב כי, לא כל משקה ששותים שווה לשתיית מים ולכן צריך לקחת את הכל בחשבון, כשארצה לענות על השאלה האם הינך שותה מספיק?  

חשוב לי לציין ולהדגיש את ההבדל בין שתיית מים לבין משקאות אחרים.

מיץ ממותק למשל מכיל מרכיבים רבים נוספים כמו סוכרים מלבד מים ולכן כשמחשבים כמה מים שתינו ביום קשה לקבל מדד מהמן מכמות כוסות המיץ ששתינו.

גם משקאות שמכילים קפאין כמו נס קפה, קפה שחור, תה, תה ירוק (כן כן, גם בתה ירוק יש קפאין), ומשקאות אנרגיה לסוגיהם, משפיע על מדד כמות השתייה מאחר והקפאין סופח נוזלים ולכן כל כוס כזו, של המוצרים שציינתי תחייב בשתיית כוס מים בשביל לאזן את הנוזלים בגוף.

לעומת משקאות אלו, ישנם חליטות צמחים (בדרך כלל מצוין עליהן הכיתוב 'ללא קפאין')  אשר ישדרגו לכם את מערך השתייה מבלי לפגוע בערך המים הנכנסים לגוף.

צורה מומלצת נוספת לשתות מים ולהקפיץ את הטעם היא להוסיף להם ירקות פירות או עלים כמו: מלפפון , נענע, תפוז או לימון או כל צמח אחר ולהינות בכיף משתיית המים.

כמה מים צריך לשתות ביום

כדי לענות על השאלה הזו יש להתחשב במספר גורמים כמו רמת פעילות, מה כולל תפריט האכילה, באיזו סביבה ומזג אויר נמצאים. כל אלו משפיעים על כמות שתיית המים שימליצו לכם.

ניתן למצוא מידע באתרי קופות החולים השונות או להתייעץ עם תזונאית.

שתיית מים ועיסוי

שתיית מים הינה מרכיב חשוב  בטיפולי העיסוי ואף תורמת להצלחת הטיפול. למען האמת, לא תיפול שעת עיסוי אם המטופל לא ישתה מספיק. העיסוי עדיין יתרום להנעת תהליכים המתרחשים בגוף ולתחושת השחרור השרירים  והקלה המצופה בכאב. אך כשמדובר בתהליך, כשהכוונה היא לחולל שינוי, לאזן ולהקל על כאב קיים או למנוע כאב עתידי, התהליך יקרה הרבה יותר מהר, אם יתלווה אליו שתיית מים במידה מספקת.

 אני אסביר,  תפקיד העיסוי נושק לתפקיד המים בגוף. תפקיד זה  הוא, לסייע לגוף להניע דם וקישרי לימפה ממקום למקום ובכך תרום לתהליכים הטבעיים המתרחשים בו. בהובלת הדם, מובלים מזון ותוצרי פירוק ופסולת כבעת זרימה תקינה הם מגיעים ליעדם בקלות.

פסולת הגוף למשל תתפנה ממנו טוב יותר, כשאדם מרבה בשתיית מים. כאשר אדם שותה מספיק כך נוטל יותר שתן וצואה ומוציא את הפסולת מהגוף בצורה מיטבית. כאשר אדם מיובש ולא שותה מספיק, נוצרת תקיעות שיכולה להתבטא בעצירות. פחות פסולת יוצאת מהגוף והדם והלימפה זורמים בפחות חופשיות. במצב כזה של חוסר שתיה, הטיפול, עיסוי, אכן ימריץ את הדם, התהליכים יקרו, אך יהיו איטיים יותר או לא יקרו באופן מלא בשל הזרימה הפחות חופשית והתקיעות שעלולה להיווצר.

יתר על כן, גוף שחסרים לו נוזלים בשל שתיית מים ירודה יתבטא בעור יבש יותר וחסר חיות. העור ירגיש יבש במגע, יראה נוקשה ואף עלולים והופיע עליו חריצים או סדקים שיעידו על היובש. במצב כזה כשמורחים שמן על הגוף לפני העיסוי, העור "שותה" את השמן. מרוב היובש בעור, השמן שנועד לסכך את המגע, נספג במהירות בעור, יותר מאשר במצבים בהם האדם מקפיד על שתיית מים מספקת.

בקליניקה פגשתי במקרים של כאב ראש טורדני בשל מחסור בשתיית מים. לרוב אותן נשים לא מקשרות בין שתיית המים לכאב הראש. במקרה הזה אנחה להגדיל את כמות הנוזלים הנכנסת לגוף בנוסף לעיסוי שירגיע את הגוף אשר נכנס לסטרס ויצא מאיזון כתוצאה מהמחסור בשתיית מים.

שתיית מים ורפלקסולוגיה

כמו בעיסוי, גם בטיפולי הרפלקסולוגיה, אמליץ על שתיית מים. זאת כמובן, במקביל לתהליך הטיפולי כיוון שגם בתהליך הזה, מטרתנו לסייע לגוף בתהליכים הטבעיים המתרחשים בו. שתיית מים תאפשר זרימה של נוזלים בגוף ותסייע להחלמה ולריפוי.

תורת הרפלקסולוגיה מדברת על כך, שכל איברי הגוף, משתקפים בכפות הרגליים. באבחון רפלקסולוגי מסתכלים על הסימנים הנראים בכף הרגל ובכך מקשיבים לסיפור שהגוף מספר לנו. סיפור זה יתייחס גם לכמות הנוזלים בגוף והאם כמות זו מספיקה לאדם השוכב על מיטת הטיפולים.

אילו סימנים בכף הרגל יספרו לנו על הרגלי שתיית המים שלנו?

יש כמה סימנים בכפות הרגליים שיספרו לנו על הרגלי שתיית המים שלנו. הם בעצם, ישקפו האם הגוף זקוק ליותר מים או שהאדם שותה מספיק. בדרך כלל לא נסתמך על סימן אחד אלא מצבור בשביל לקבוע  שמדובר בשתיית מים לא מספקת.

סימן ראשון, שנשים לב אליו מיד ונראה אותו בלי מאמץ מיוחד הוא אם נראה כף רגל יבשה. יובש בכל כף הרגל, יכול לנבוע מסיבות נוספות כמו, ריבוי הליכה יחפים, אך בדרך כלל, מדובר בחוסר שתיית מים.

סימן שני שעליו נסתכל הוא מיקום הכליות בכפות הרגליים. הכליות ממוקמות באמצע כף הרגל, באיזור הקשת של כף הרגל. נבחן האם האיזור יבש והאם קיימים עליו חריצים. במידה וכןף כדאי לבחון האם אתם מקפידים על שתיית מים.

שתיית מים הוא אינו נושא חדש, למעשה גם הרמב"ם דיבר על הנושא החשוב הזה ומתברר שיש למה לשים לב כששותים מים. אם עד עכשיו לא הבנתם למה כדאי לכם להקפיד על שתיית מים הטיפים הבאים שנתן לנו הרמב"ם בטח יעזרו לכם להשתכנע.

טיפים מרפואת הרמב"ם לשתות יותר מים

1. שתיית 2 כוסות מים בבוקר מיד לאחר היקצה בבוקר לפני תחילת הפעילות של היום יש לשתות 2 כוסות מים פושרים או חמימים. למי מים חמים לבד לא יורדים לו בגרון אפשר לשלב בתוך כוס המים צמחים, לימון או נענע.

חשוב לשים לב כי יש להימנע משתיית מים קרים.  למים הקרים יש את היכולת לכווץ כלי דם. הכיווץ ימנע או יקשה על זרימת דם טובה בגוף.

גם הרפואה הסינית מדברת על כך ששתיית מים קרים, מקשים על מערכת העיכול. לכן, כדי להרפות ולהקל על הגוף במלכת העיכול, יש להוסיף מעט מים חמים בכוס השתייה. כל זה בכדי להטיב עם הגוף והתהליכים שקורים בו.

2.לשתות לפני אוכל לפי הרמב"ם, אנחנו צריכים לשתות כאשר מגיע רעב. בעידן המודרני, שבו יש שפע וזמינות של מזון, נוצר בלבול בין הרעב והצמא. כך נוצר מצב שאנשים אוכלים ו"מנשנשים" בין ארוחות, במקום למלא את הצורך האמיתי של הגוף בשתיית מים. כאשר נבחר בשתיית מים לפני האוכל גם נאכל פחות באותה הארוחה כי נמלא את הקיבה בנוזלים וגם לפעמים נבטל  ארוחות שחשבנו שאנחנו זקוקים להם וכך לא נאכל סתם. תחושת קלילות מובטחת.

בנוסף אם נבחר בשתיית מים לפני אוכל כשחשים ברעב, נבטל את הרעב המדומה ובכך, כמות ה"נשנושים" באמצע היום ובין הארוחות כנראה, תרד משמעותית מאחר ונמלא את הצורך האמיתי של הגוף בשתיית מים. אם הינך בתהליך של ירידה במשקל הטיפ הזה מאוד משמעותי עבורך.

3.להמנע מאוכל 2-3 שעות לפני השינה. לפי הרמב"ם, רצוי לא לאכול כמה שעות לפני שהולכים לישון. אכילה לפני השינה תעמיס על מערכת העיכול בכלל ועל המעיים בפרט. במקום לנוח בלילה, לצבור כוחות ולהתנקות, המעיים יעבדו, קשה יש לציין, כדי לעכל את המזון. למה קשה? מאחר שבשעות הלילה הגוף נמצא במנוחה, חוסר התנועה מקשה על פעילות המעיים מה שעלול לגרום לשינה פחות איכותית ובמקום עירנות, לחוש בבוקר עייפות.

במקום לאכול, הרמב"ם ממליץ לשתות מים או חליטות צמחים מרגיעות. דוגמאות לחליטות כאלו: קינמון- להוסיף את התבלין כמקל או כאבקה למים חמים ולשתות. היתרון שבקינמון הוא שהוא עושה אשליה של מתיקות ולכן אפשר בקלות לוותר על הסוכר. דוגמא נוספת היא קמומיל או פסיפלורה אשר ידועים בהשפעתם על הרוגע.

                                                                            

4. מועד נוסף יכול להוות עוגן למי שקשה לו לשתות הוא לפני מקלחת ואחרי מקלחת לשתות כוס מים. כשמתקלחים אנחנו משפרים את זרימת הדם בגוף שתיית מים תתרום ותשפר קצת יותר את זרימת הדם. טיפ זה טוב במיוחד לאנשים אשר מתמודדים עם לחץ דם גבוה. שיפור זרימת הדם משמעותי עבורם מאוד  ויישום הטיפ, ישפיע עליהם לטובה.

לסיכום- שתיית מים עוזרת מאוד לתהליכים בגוף לקרות באופן תקין ומיטבי. המחסור של השתייה יתבטא במגוון דרכים.

הרמב"ם בא לעזרתנו בנושא הזה ונותן דגשים למה לשים לב ומתי כדאי שנשים לעצמינו עוגנים לשתיית מים.

בנימה אישית, אם יש לכם עוגנים נוספים, אחרים ממה שכתוב כאן, מוזמנים לשתף אותי ולכתוב לי בכל אמצעי המדיה. הכי חשוב שתצאו עם המסר לשתות מים בכמות מספקת לגופכם בהתאם לפעילות שאתם עושים.

לטיפים נוספים מרפואת הרמב"ם מוזמנים להיכנס ללינק: https://www.shirlateva.com/

bottom of page